FRISSE APPELCAKE

Wie houdt er nu niet van baksels met appel? In Nederland is appeltaart nog steeds één van de taarten die het meeste gemaakt wordt. Mijn favoriete appeltaartrecept ga ik zeker nog een keer met jullie delen. Het recept voor deze appelcake is door de toevoeging van citroen en friszure appels een lichte variant. Een taart die heerlijk weg eet in de zomer. Ga maar eens kijken in je keuken, waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten in huis en houdt dus niets je tegen om deze cake te maken.

  • Bereiding: 30 min.

  • Bakken: 50 min.

  • Totale tijd: 1 uur en 20 min.

INGREDIENTEN
  • 1 biologische citroen

  • 4 braeburn (of andere friszure) appels

  • 3 eieren

  • 180 gram fijne kristalsuiker

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 230 gram bloem

  • 7 gram bakpoeder

  • 2 theelepels kaneel

  • 200 ml volle melk

  • 70 gram donkere rozijnen

INSTRUCTIES
  • Verwarm de oven (conventioneel) voor op 160 graden Celsius. Vet een springvorm (24 cm doorsnede) of vierkante vorm in. Leg een bakpapiertje op de bodem en vet dit ook in.

  • Smelt de boter rustig in een steelpan. Het mag niet gaan borrelen. Haal van het vuur en laat afkoelen (maar niet hard worden).

  • Rasp de citroen en pers de vrucht uit. Schil de appels, snijd in blokjes en meng met het citroensap en de citroenrasp. Voeg de krenten toe aan dit mengsel en roer door. Zet koel weg tot gebruik.

  • Klop de eieren met de suiker romig en wit met de mixer. Spatel de gesmolten boter door het eimengsel.

  • Zeef het bloem, de bakpoeder en de kaneel. Voeg de droge delen, afgewisseld met de melk, toe aan het eimengsel. Begin en eindig met droge delen. Spatel rustig om.

  • Voeg tot slot de appels en rozijnen toe (neem het sap en de rasp goed mee) en spatel het geheel rustig door.

  • Stort het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in 45 tot 50 minuten af totdat hij goudbruin kleurt of een prikker er droog uitkomt.

NOTITIES

Bewaar de appelcake afgedekt met (huishoud)folie bij kamertemperatuur, dan is het 3 dagen houdbaar.

Je kunt voor deze cake de appel door peer (niet te rijpe) vervangen of de rozijnen door in stukjes gesneden gedroogde abrikoos.

Wil je de appelcake pimpen, drizzle dan karamelsaus over de cake en spuit mooie toeven met mascarpone kaneelroom. Zit de room eenmaal op de appelcake dan moet je de appelcake in de koeling bewaren. Haal hem dan 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de koeling.

Deel dit recept