KARAMELSAUS

Je zult vast ooit een heerlijk ijsje met karamelsaus op hebben of karamel geproefd hebben als vulling van een bonbon of wat denk je van een laagje karamelsaus op pure chocolade mousse? Niet verkeerd hè. Dit basisrecept voor karamelsaus is echt makkelijk te maken als je de temperatuur goed in de gaten houdt. Let wel op met karamel, want het is gloeiend heet. En mocht je nu bang zijn dat je pan of bestek niet meer schoon wordt, dat is echt niet nodig. Laat je keukengerei even weken in warm water en de karamel lost rustig op. Dus schroom niet om deze karamelsaus te maken.

  • Bereiding: 15 min.

  • Bakken: n.v.t. 

  • Totale tijd: 15 min.

INGREDIENTEN
  • 150 gram water

  • 300 gram kristalsuiker

  • 250 ml ongezoete ongeklopte slagroom

INSTRUCTIES
  • Verwarm de suiker met het water in een pan met dikke bodem tot 180 graden Celsius (gebruik hiervoor een suikerthermometer). Neem niet een te kleine pan.

  • Verwarm de slagroom in een andere pan tot het kookpunt en voeg toe aan de karamel als die 180 graden bereikt heeft. Let op, want dit gaat borrelen (vandaar een wat diepere pan) en de karamel is erg heet. Draai het vuur uit onder de pan karamel.

  • Na een minuutje borrelen roer je de karamel met een garde door tot een gladde saus.

  • Giet de saus over in een glazen pot en laat afkoelen. Draai de deksel op de pot als de karamel is afgekoeld.

NOTITIES

Deze saus is zeker een aantal weken te bewaren buiten de koeling. Als hij wat dikker wordt, kun je de saus in de magnetron een beetje opwarmen. Doe dit kort (steeds een paar seconden) en roer goed door.

Als je de karamelsaus meer smaak wilt geven kun je voor het afkoelen nog roomboter toevoegen (ongeveer 50 gram) en/of een flinke snuf grof zeezout.

Deze saus is lekker over ijs, maar ook over appeltaart of bij chocoladetaart.

Deel dit recept