Project omschrijving

roomijs met karamel en nougatine

Het weer wordt iets beter en dan is het weer tijd voor ijs. Ik ben helemaal geen ijsliefhebber (geef mij maar een stukje chocolade), maar mijn gezin wel, dus met liefde maak ik het voor hen. Dit roomijs bereid ik in een ijsmachine, de Sage Smart Scoop.

Heerlijk vanille ijs met verse karamelsaus en krokante nougatine. Nu wachten totdat de zon warmer gaat schijnen en we lekker in de tuin kunnen genieten van vers ijs, want net bereid is het heerlijk smeuïg en zacht van structuur.

Het recept voor de karamelsaus vind je hier. Als je dit recept halveert, dan heb je voldoende voor bij het ijs.

  • Voorbereiding: 6 uur

  • Bereiden: 40 min.

  • Totale tijd: 6 uur en 40 min.

INGREDIENTEN
  • 100 g ongebrande hazelnoten

  • 25 g water

  • 225 g kristalsuiker

  • ½ vanillestokje

  • 400 g melk

  • 350 g slagroom

  • 5 eidooiers

  • 150 g kristalsuiker

INSTRUCTIES
  • Bereiding nougatine

    Verwarm de oven voor op 175 ºC. Spreid de hazelnoten uit op de bakplaat. Rooster de noten in 15 tot 20 minuten goudbruin.

    Verwarm in een steelpan met dikke bodem het water met 75 gram kristalsuiker tot 180 °C zonder te roeren. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te bepalen. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de karamel en haal de pan van het vuur. Roer met een houten spatel de noten door de karamel. Stort de hazelnoten met karamel op bakpapier en laat volledig afkoelen. Hak fijn tot nougatine.

  • Bereiding ijs

    Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe de melk en de helft van de slagroom in een pan en voeg het merg en het vanillestokje toe. Breng op halfhoog vuur in een pan aan de kook.

  • Klop in een andere kom de eidooiers met 150 gram kristalsuiker en de overige slagroom met een garde door.

  • Giet een scheutje van de warme vanillemelk al roerend bij de eidooiers en giet de eidooiers vervolgens al roerend terug in de pan met warme vanillemelk. Laat op laag vuur garen tot maximaal 75 °C. Haal de pan van het vuur, giet deze basis voor roomijs over in een schaal en dek af met plasticfolie.

  • Laat eerst afkoelen op het aanrecht en zet vervolgens minimaal 6 uur in de koelkast. Het vanillestokje haal je er pas uit als je het roomijs gaat draaien in de machine, zodat het extra lang smaak af kan geven.

  • Selecteer op de Sage Smart Scoop de functie ‘pre cool’ en laat het apparaat op temperatuur komen. Als de juiste temperatuur is bereikt, schenk je de basis voor roomijs rustig in de machine zonder te morsen. Kies de gewenste stand voor het ijs en druk op start.

  • Als het apparaat de melding ‘add mix-ins’ geeft, voeg je via het luikje in de deksel een derde deel van de nougatine toe. Als het ijs gereed is, schep je het over in een bak, schenk je de helft van de karamelsaus erover en spatel je het ijs rustig om zodat de karamelsaus licht gemengd is door het ijs.

  • Sluit de bak af met een deksel en zet 30 minuten in de vriezer voor een stevigere consistentie.

  • Schep bollen ijs en verdeel naar wens karamelsaus en nougatine erover.

NOTITIES

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren!

Terug naar het overzicht

Deel dit recept