upside down appelcake

Deze upside down appelcake met karamelsaus maak ik met de Sage Bakery Boss en bak ik in de Sage Smart Oven Pizzaiolo. Het is een soort tarte tatin, maar dan gebakken in een pizza oven en met cake in plaats van korstdeeg. Een variatie op appeltaart en wie houdt daar nu niet van?

Het cakebeslag klop ik romig in de mixer. De platte menghaak met siliconen schrapers neemt alles in de kom mee, zodat ik eindig met een zijdezacht en luchtig beslag. De kaneel en kardemom, harmoniëren mooi met de karamel en appel en geven diepte aan de taart.

Heb je geen pizza oven met speciale pizzapan, bak de cake dan in een grote tarte tatin vorm in een heteluchtoven op 175 °C voor 30 tot 40 minuten. De baktijd hangt af van de grootte van je bakvorm.

  • Voorbereiding: 15 min.

  • Bakken: 24 min.

  • Totale tijd: 39 min.

INGREDIENTEN
  • 75 g water

  • 150 g kristalsuiker

  • 125 g slagroom

  • 5 Jonagold appels

  • 50 g stemgember

  • 200 g roomboter op kamertemperatuur

  • 200 g witte basterdsuiker

  • 4 eieren

  • 200 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 1,5 tl kaneel

  • 1,5 tl kardemom

  • 1 tl zout

INSTRUCTIES
  • Bereiding karamel

    Verwarm in een middelgrote pan met dikke bodem het water met de kristalsuiker tot 180 °C zonder te roeren. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te bepalen.

    Verwarm in een steelpan de slagroom tot het kookpunt en voeg toe aan de karamel als die 180 °C is. Let op, want dit gaat borrelen en de karamel is erg heet. Draai het vuur uit onder de pan karamel.

    Roer na een minuutje borrelen de karamel met een garde door. Schenk de saus in de pizza pan van de Pizzaiola.

  • Bereiding cake

    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verdeel de blokjes appel over de karamelsaus. Snijd de stemgember fijn.

  • Klop in de staande tafelmixer de roomboter en de basterdsuiker romig en wit met de platte menghaak. Voeg één voor één de eieren toe en mix door. Voeg de fijngesneden stemgember toe en mix kort door.

  • Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de kardemom en het zout en roer door. Zeef deze ingrediënten, voeg ze toe aan het beslag en mix tot een homogeen geheel.

  • Verwarm de Pizzaiolo voor op 170 °C. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de blokjes appel.

  • Schuif de pizza pan in de Pizzaiolo en bak de appelcake in 22-24 minuten goudbruin en gaar. Haal de pizza pan uit de Pizzaiolo, laat 15 minuten staan en stort de appelcake op een groot bord.

NOTITIES

Het is een groot recept, dus als je een kleinere bakvorm hebt, verklein het recept dan.

De upside down appelcake is lauwwarm heerlijk, met een bolletje ijs of een flinke dot slagroom.

Deel dit recept