VAN THUISBAKKER NAAR WINNARES VAN HEEL HOLLAND BAKT

Hoe het ooit begon

Anouk-Glaudemans-heel-holland-bakt samen met andre van duijn, robert van beckhoven en Janny van der HeijdenBakken is iets dat ik vooral mezelf aangeleerd heb. Mijn oma maakte vroeger arretjescake en nieuwsgierig als ik was, vroeg ik ooit aan mijn oma hoe ze dat maakte. Maar oma wist het precieze recept niet en zei: ‘bruine basterdsuiker, boter, mariakoekjes’. Oma noemde vooral de ingrediënten en ik ging aan de slag met het variëren in de hoeveelheden. Daarnaast ging ik zoeken naar recepten voor arretjescake en probeerde zo het beste te combineren tot een arretjescake waar wij nu van smullen. Je houdt ervan of niet, want het is zoet! Het recept is heel simpel en het valt goed in de smaak bij velen. Mijn kinderen trakteerden het jaar in jaar uit op school als ze jarig waren. 

Na de arretjescake kwamen de appeltaarten, cakes en brownies en toen ik eenmaal op mezelf woonde ben ik meer en meer gaan bakken. Ik probeerde dingen uit, stelde dat wat niet werkte bij en verbeterde zo mijn baksels. 

Auditie Heel Holland Bakt

‘Ahhhh mam, geef je je nog een keer op voor Heel Holland Bakt?’ Nou dat weet ik niet hoor lieverds. In 2018 had ik me voor het eerst opgegeven en nodigde de productie zo’n 500 bakkers uit voor een auditie op het landgoed. Ik heb een super leuke dag gehad, maar als blonde vrouw van in de 40 val je minder op, want die lopen er héél véél rond op zo’n dag en ze willen die tent ook vullen met verschillende types. Het is en blijft een televisieprogramma, met veel kijkers om te plezieren.

Toch speelde de vraag van mijn kinderen nog door mijn hoofd; zal ik het nog een keer doen of niet? Ach, waarom ook niet, ik heb niets te verliezen en zo gebeurde het dat ik me nog een keer opgaf en het alleen mijn gezin vertelde.

Wekenlang hoorde ik niets, totdat ik een telefoontje van de redactie kreeg en een super leuk gesprek had, waarna gezegd werd dat ik door was naar de volgende ronde (‘Oh, was dit al een ronde dan?’). Of ik over 48 uur of over 6 dagen naar Amsterdam wilde komen met twee taarten. Over 48 uur? Nou doe maar over 6 dagen zei ik, dan heb ik nog een weekend om twee taarten te bakken. Ik moet ook gewoon werken!

Op maandag ging ik met twee taarten naar Amsterdam. Daar aangekomen mocht ik mijn taarten opbouwen. Opbouwen? Nou, ik had ze zo gemaakt dat ik er niets meer aan hoefde te doen en ze meteen kon presenteren aan de twee bakkers. Natuurlijk ging ik hierdoor enorm twijfelen of ik wel genoeg uitgepakt had, maar ja, ik kon er nu toch niets meer aan veranderen.

De bakkers sneden mijn taarten door, haalden alle laagjes van elkaar af, proefden alle onderdelen los, roken eraan, voelden tussen hun vingers. Mijn hemel wat gebeurt hier, dacht ik. Daarnaast stelden ze me vraag na vraag over hoe ik alles gemaakt had en kreeg ik tips hoe dingen beter konden.

Hoe spannend ik deze test ook vond, ik vond het vooral een eer dat echte bakkers, voor mij enorme experts, mijn taarten gingen proeven en beoordelen.

Na het gesprek bij de bakkers, volgde het gesprek met de redacteuren. Heel veel vragen waarom ik dit graag wilde, hoe ik het thuis zou regelen, waarom ik bakken zo leuk vind en nog veel meer. Alsof ik aan het solliciteren was voor een droombaan! Ik ging ervoor, want zit ik eenmaal in een race, dan wil ik ook het maximale uit mezelf halen.

Een paar weken later kreeg ik het verlossende telefoontje dat ik door was naar de laatste 50 en vanaf dat moment heb je mijn avontuur op televisie kunnen volgen: eerst de braderie op het landgoed, daarna met de laatste 20 kandidaten twee dagen bakkamp bij Robèrt in Oisterwijk en vervolgens 8 weken met 10 bakkers de tent in.

De weken tussen het krijgen van mijn schort (eind juni 2019) en het starten met de opnames in de tent (eind augustus 2019) waren heel fijn om te wennen aan het idee dat ik een kandidaat was van seizoen 7, want ik ging me meer en meer realiseren hoe bijzonder en spannend dit wel niet is.

Het avontuur in de tent

Wat een geweldige tijd heb ik gehad in de tent. Zoveel verschillende taarten mogen maken, mezelf uitgedaagd met technieken en ingrediënten, mooie lieve medebakkers ontmoet, een kijkje gehad in dat wat televisie is en een groot gevecht met mezelf geleverd.

Je hebt misschien gezien hoe mega strak ik stond in de eerste twee afleveringen: enorm onder de indruk van alle nieuwe dingen en de drukte in de tent. Als ik een doel heb, zoals het maken van een taart die ik in gedachten heb, dan ben ik bloedserieus, geconcentreerd en mega streng voor mezelf. Bakken in de tent van Heel Holland Bakt heeft te maken met bakvaardigheden en -kennis, maar zeker ook met stressbestendigheid, structuur, voorbereiding en om kunnen gaan met veranderingen en tegenslag. Gelukkig kan ik dit, maar om dit te kunnen heb ik een mega focus en dat was ook te zien. Mijn hemel, dat gezicht van mij af en toe! En dan die tranen tijdens de finale. Kapot was ik en ontroerd omdat ik het geflikt had. Wat het oordeel van de jury ook zou zijn, ik had de opdrachten tot een goed einde gebracht.

Ik realiseer me nu dat ik acht signatuuropdrachten, acht technische opdrachten en acht spektakelstukken heb gebakken met temperaturen van 6ºC tot 35 ºC, met wind, regen en felle zon en met apparatuur en materialen die zo anders zijn dan thuis. Dat ik de finale haalde, vond ik geweldig, omdat dit betekende dat ik alle opdrachten mocht doen en tot het einde in Heel Holland Bakt zat. Drie keer meesterbakker worden en uiteindelijk winnen, maakt me dankbaar en trots. Hoe heb ik dit toch vol gehouden naast mijn gezin en werk? Met héél veel hulp van mijn man, ouders, schoonouders en vriendin. Zij hebben me werk uit handen genomen, ruimte gegeven, gesteund, mee gedacht, moed in gesproken en getroost.

De lol met en liefde van mijn medebakkers (en daar horen ook de mensen bij die afvielen tijdens het bakkamp bij Robèrt) zijn ook enorm van invloed geweest op mijn prestatie tijdens deze reis. En wat denk je van alle mensen achter de schermen, wat een werk hebben zij verzet om ons in onze kracht te zetten.

De finale

De laatste dag begon voor ons bakkers al om 7.00 uur in de tent. Het was gewoon nog donker (en nat en koud)! We waren emotioneel omdat we voelden dat dit de laatste keer was en daar wilden we intens van genieten. Tijdens het bakken was ik met volle focus aan het knallen, maar daarna heb ik enorm genoten van alle warme, lieve, enthousiaste aandacht van alle gasten. Zo lief hoe zij reageerden en ons een gevoel van trots gaven. We hebben wat af geknuffeld.

En toen was het moment daar: de uitslag! Maar ja, het is televisie hè, dus het fragment moest vanuit verschillende cameraposities geschoten worden. André deed zijn riedeltje keer op keer, maar het onthullen van de winnaar heeft hij maar één keer gedaan. Ik hoorde mijn naam en was zó blij: ‘ik ben de winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 2019/2020!’ 

Ik heb genoten van de afleveringen op televisie, steeds met een lach en een traan. Het was herbeleven en leren trots te zijn op mijn prestatie. Nu, bijna 3 jaar later, heb ik zo veel mooie dingen mogen doen en mensen mogen ontmoeten. Die deuren waren niet voor me open gegaan als ik die titel niet had. 

Met drie bakboeken op mijn naam en vele workshops online en in de kookstudio achter me waarin ik meer dan 1000 mensen heb leren bakken, weet ik dat het anderen leren bakken een enorme passie van me is. Leren hoe je iets vanaf de basis maakt. Leren welke ingrediënten je nodig hebt en hoe die reageren op elkaar. Uitleggen hoe je recepten vanaf de basis maakt en geen kant en klare mixen nodig hebt, dat is mijn doel!

WORKSHOP VOLGEN

Spreekt jou dit aan? Ben jij een thuisbakker die meer wil, die wil weten hoe je vanaf de basis een taart bakt, die misschien diep van binnen droomt van meedoen aan Heel Holland Bakt? Meld je dan aan voor één van mijn workshops! 

Tijdens deze workshops deel ik nog veel meer tips, laat ik je verliefd worden (en blijven 😉) op bakken en ervaren dat ook jij zeer smakelijke zoete en hartige baksels kunt maken. Bakken vanaf de basis, daar sta ik voor. Ik laat jou graag zien hoe makkelijk het is en dat je zelfs goedkoper uit kunt zijn dan wanneer je een kant en klare mix koopt.

Heb je behoefte aan meer verhalen, tips en inspiratie? Schrijf je in voor mijn Bakbabbels en volg me op Instagram en op Facebook. Hier deel ik bakinspiratie, baktips, recepten, ga ik live en deel ik de allerleukste acties.

Deel dit bericht