Mijn motto is dat iedereen kan bakken, als je maar de juiste spullen in huis haalt en een recept stap voor stap maakt. Je kunt dus zeker meedoen als je weinig bakervaring hebt. Het resultaat zal misschien anders worden als je nog niet zo ervaren bent, maar je steekt sowieso heel veel op van wat je anderen ziet doen en mij hoort en ziet uitleggen. Dus als het op de dag zelf niet lukt zoals je wilt en voor ogen hebt, dan heb je thuis nog voldoende tijd om te gaan oefenen, de eerste stap is immers al gezet. Al zo’n 300 mensen gingen je voor in de kookstudio: ervaren en onervaren bakkers, nationaal en internationaal. We hebben zelfs speciale ouder-kind workshops gedaan.

Workshop vegan zoet in kookstudio
26 maart van 13.00-17.00 uur
‘Plantaardig bakken is super om aan je bakrepertoire toe te voegen en tijdens deze workshop bakken we ook nog eens glutenvrij!’
Een van je vrienden is onlangs volledig vegan gaan eten en jij als gedreven thuisbakker wil natuurlijk iets zelfgemaakts bij de koffie presenteren. Maar wat en hoe? Geen eieren, geen roomboter, geen melk, geen slagroom, geen gelatine! Waarmee moet je dan bakken? Je bladert door je bakboeken, zoekt oneindig recepten op je telefoon, maar dit levert meer vragen dan antwoorden op. Al die producten die je niet kent, die andere manier van bakken, de twijfel of een ingrediënt nu wel of niet plantaardig is, het zweet staat op je bovenlip, want het gaat jou toch niet gebeuren dat je niets voor die beste vriend weet te bakken?
Natuurlijk heb je al eens voorzichtig geprobeerd om in taartdeeg het ei te vervangen door een geprakte banaan of een paar lepels appelmoes, maar de bodem van de taart leek wel beton! Een grauwe, grijze kleur van het deeg, na het bakken droog van smaak en veel te vast. Je bent zo gewend om eieren in je gebak te gebruiken, dat je geen idee hebt hoe je dezelfde binding en kleuring voor elkaar kunt krijgen bij je baksels met alternatieven voor ei.
En dan die aquafaba waar je iedereen over hoort in het plantaardig bakken. Het uitlekvocht van kikkererwten. Zou het jou ook lukken om dit op te kloppen tot een mooi wit schuim? Het is een soort bruinachtig water. Hoe kan dit fluffy worden? Je vraagt je af of het schuim naar kikkererwten blijft smaken en of het wel 24 uur mooi stijf blijft. Jij houdt van een lemon meringue pie met Italiaans schuim bovenop de lemon curd. Zou je van aquafaba ook kookschuim kunnen maken? Je wilt best plantaardig bakken, maar wel nog steeds spektakel op tafel zetten en er gaat niets boven afgebrand kookschuim op een taart.
Je snapt dat je roomboter kunt vervangen door plantaardige boter of slagroom door plantaardige room, maar je twijfelt over de verhoudingen. Zijn die gelijk of toch iets anders? Hoe reageren de verschillende ingrediënten op elkaar? Je wilt niet inleveren op kwaliteit. Het liefste wil je iets op tafel zetten waar iedereen van kan eten zonder dat men in de gaten heeft dat het plantaardig is. Gezien de opkomst van de vele koffiezaken met uitsluitend vegan zoet en bijvoorbeeld de Yoghurt Barn die enkel plantaardig serveert, is het wel duidelijk dat het stoffige en onbekende imago verdwijnt en vegan zoet niet meer weg te denken is in onze maatschappij.
Als er een nieuwe stroming in het bakken is, dan ben jij geïnteresseerd en zie je het als een uitdaging en aanvulling op je bestaande bakkennis en -vaardigheden. Je leest over vegan bakken in de Allerhande of bij foodbloggers. Je wilt er meer over weten, maar dan wel passend bij jou en je leven. Je hebt niet de intentie om alleen nog maar vegan te bakken, maar ziet het als een aanvulling. In je omgeving eten steeds meer mensen veganistisch en plantaardige baksels zijn ook geschikt voor mensen met een intolerantie voor ei of lactose.
Maar ja, alleen beginnen aan nieuwe technieken in het bakken is soms een drempel. Als je al denkt aan eerdere pogingen met vegan bakken, de uren die je in de keuken hebt gestaan en de chaos die achterbleef, dan heb je niet altijd zin om weer aan iets nieuws te beginnen. Het geeft meer stress dan plezier. Het wordt nooit zoals op het plaatje en er gaat altijd wel iets mis. Toch wil je niet opgeven en die vriend bij de volgende visite iets zelfgemaakts vegan zoet voor kunnen schotelen!
WORKSHOP VEGAN ZOET
26 maart van 13.00-17.00 uur uur
‘Plantaardig bakken is super om aan je bakrepertoire toe te voegen en tijdens deze workshop bakken we ook nog eens glutenvrij!’
Een van je vrienden is onlangs volledig vegan gaan eten en jij als gedreven thuisbakker wil natuurlijk iets zelfgemaakts bij de koffie presenteren. Maar wat en hoe? Geen eieren, geen roomboter, geen melk, geen slagroom, geen gelatine! Waarmee moet je dan bakken? Je bladert door je bakboeken, zoekt oneindig recepten op je telefoon, maar dit levert meer vragen dan antwoorden op. Al die producten die je niet kent, die andere manier van bakken, de twijfel of een ingrediënt nu wel of niet plantaardig is, het zweet staat op je bovenlip, want het gaat jou toch niet gebeuren dat je niets voor die beste vriend weet te bakken?
Natuurlijk heb je al eens voorzichtig geprobeerd om in taartdeeg het ei te vervangen door een geprakte banaan of een paar lepels appelmoes, maar de bodem van de taart leek wel beton! Een grauwe, grijze kleur van het deeg, na het bakken droog van smaak en veel te vast. Je bent zo gewend om eieren in je gebak te gebruiken, dat je geen idee hebt hoe je dezelfde binding en kleuring voor elkaar kunt krijgen bij je baksels met alternatieven voor ei.
En dan die aquafaba waar je iedereen over hoort in het plantaardig bakken. Het uitlekvocht van kikkererwten. Zou het jou ook lukken om dit op te kloppen tot een mooi wit schuim? Het is een soort bruinachtig water. Hoe kan dit fluffy worden? Je vraagt je af of het schuim naar kikkererwten blijft smaken en of het wel 24 uur mooi stijf blijft. Jij houdt van een lemon meringue pie met Italiaans schuim bovenop de lemon curd. Zou je van aquafaba ook kookschuim kunnen maken? Je wilt best plantaardig bakken, maar wel nog steeds spektakel op tafel zetten en er gaat niets boven afgebrand kookschuim op een taart.
Je snapt dat je roomboter kunt vervangen door plantaardige boter of slagroom door plantaardige room, maar je twijfelt over de verhoudingen. Zijn die gelijk of toch iets anders? Hoe reageren de verschillende ingrediënten op elkaar? Je wilt niet inleveren op kwaliteit. Het liefste wil je iets op tafel zetten waar iedereen van kan eten zonder dat men in de gaten heeft dat het plantaardig is. Gezien de opkomst van de vele koffiezaken met uitsluitend vegan zoet en bijvoorbeeld de Yoghurt Barn die enkel plantaardig serveert, is het wel duidelijk dat het stoffige en onbekende imago verdwijnt en vegan zoet niet meer weg te denken is in onze maatschappij.
Als er een nieuwe stroming in het bakken is, dan ben jij geïnteresseerd en zie je het als een uitdaging en aanvulling op je bestaande bakkennis en -vaardigheden. Je leest over vegan bakken in de Allerhande of bij foodbloggers. Je wilt er meer over weten, maar dan wel passend bij jou en je leven. Je hebt niet de intentie om alleen nog maar vegan te bakken, maar ziet het als een aanvulling. In je omgeving eten steeds meer mensen veganistisch en plantaardige baksels zijn ook geschikt voor mensen met een intolerantie voor ei of lactose.
Maar ja, alleen beginnen aan nieuwe technieken in het bakken is soms een drempel. Als je al denkt aan eerdere pogingen met vegan bakken, de uren die je in de keuken hebt gestaan en de chaos die achterbleef, dan heb je niet altijd zin om weer aan iets nieuws te beginnen. Het geeft meer stress dan plezier. Het wordt nooit zoals op het plaatje en er gaat altijd wel iets mis. Toch wil je niet opgeven en die vriend bij de volgende visite iets zelfgemaakts vegan zoet voor kunnen schotelen!
Hoe zou het zijn als…
Doe mee met de
workshop Vegan zoet
26 maart van 13.00-17.00 uur
in de kookstudio.
Maar hoe werkt dat dan?
Tussen 12.30 en 13.00 uur ben je van harte welkom om bij de kookstudio binnen te lopen. We ontvangen je met koffie, thee en natuurlijk iets lekkers. Helemaal plantaardig natuurlijk deze keer. Er is ruimte om kennis te maken en af te tasten wat ieders bakervaring is. Vervolgens vormen we duo’s en gaan we aan de slag. Heb je geen bakmaatje, dan vind je die op de middag zelf. Iedereen die zich opgeeft is dol op bakken en ik zie altijd de leukste samenwerkingen ontstaan. Mensen houden vaak ook na de workshop contact.
Alle ingrediënten staan afgewogen voor je klaar en de recepten liggen gelamineerd op je te wachten, dus er kan prima op geknoeid worden. Je krijgt de recepten ook nog ingebonden mee naar huis.
Je werkt in duo’s maar je maakt natuurlijk ieder je eigen baksels. Het werken in een kookstudio kan pittig zijn, je staat de hele middag. Houd hier rekening mee met kleding en schoeisel. Natuurlijk is er ruimte om even te gaan zitten of een kruk bij het werkblad te zetten.
Ik loop rond, doe dingen voor en help waar nodig. Iedereen krijgt voldoende aandacht in een ongedwongen en gezellige sfeer. Voor de afwas heb ik altijd kanjers bij me, dus ook daarin word je ondersteund. Hier en daar was je zeker ook zelf iets af, maar de rest gaat naar de spoelkeuken.
Aan het einde van deze fantastische workshop heb jij…
Investering voor deze 4 uur durende workshop in de kookstudio is €167. Als BONUS krijg je de receptvideo’s deel 2 t.w.v. €17 gratis erbij. Je ontvangt ze automatisch na betaling.
Tevreden klanten over andere online workshops van Anouk
‘De workshop high tea was onwijs leuk! Anouk legt alles heel duidelijk en op een leuke manier uit. We werkten in groepjes aan de verschillende (echt heerlijke!) high tea recepten, waarbij Anouk goed schakelde tussen de groepjes om iedereen te voorzien van tips waar nodig. Er hing een heel gezellige sfeer en de locatie was prima! Ik maak nog regelmatig de heerlijke tijgersoezen met passievruchtroom, zo lekker! Ik zou zeker nog eens een workshop bij Anouk willen volgen!’
‘In het voorjaar heb ik een workshop High Tea gedaan bij Anouk. Ben denk ik een van de weinige bakfans die net dát seizoen van HHB niet gezien heeft waarin Anouk won. Maar het feit dat ze gewonnen had triggerde mij wel enorm voor het aanmelden voor de workshop. Had eerder al de online workshop tartlettes maken bij Anouk gevolgd en dat proefde naar meer. Ik ben zelf meer een type van ‘in het echie’ dan online.
Eigenlijk was ik best zenuwachtig toen ik naar de Kookstudio ging want ik ging in mijn eentje. Maar die zenuwen waren niet nodig, was niet de enige die alleen was en ik werd heel hartelijk ontvangen door Anouk maar ook daar haar dochter en vriendin. Brabantse gezelligheid! Anouk is echt een vakvrouw die weet waar ze het over heeft. Ze heeft alles voorbereid en uitgewerkt en in duo’s gingen we aan de slag met de recepten. We kregen uiteraard al het lekkers mee naar huis, inclusief de uitgebreide werkinstructie en recepten om ook thuis nog een keer aan de bak te gaan. Ik kan niet wachten om nog eens een workshop bij haar te doen!’
‘Wat hebben wij allemaal enorm genoten afgelopen woensdag tijdens de workshop bij jou in de kookstudio!!! Uit de verhalen en de belevingen de afgelopen dagen, terugkijkend op woensdag, kwam bij iedereen naar voren dat de tartelettes heel lekker waren! Al die verschillende smaaksensaties en de frisse appel boven op, waarin je ook nog de kaneel proefde die meegekookt had. Ook de mensen aan wie ik een taartje cadeau gaf waren lovend!
Ook hebben veel van ons team zich nu voorgenomen om creme brulee zelf te gaan maken, dat was een leuke extra tip.
Naast de culinaire vaardigheden die we opgestoken hebben, was het ook heel fijn dat je daarbij een uitstekende gastvrouw bent, die ook het proces en de tijd nog goed in de gaten houdt.
Ik wens je alle succes bij het vervolg van je bedrijf. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit een succes zal worden!’

FAQ’S
Er doen minimaal 12 en maximaal 18 personen mee aan een workshop in de kookstudio.
De kookstudio waar ik mee samenwerk, is zeer mooi en heeft voldoende ruimte. Hij ligt in Waalwijk, dat ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg in.
Zeker niet zo hoog als tijdens het bakken in de tent van Heel Holland Bakt. Het is doorwerken, maar ik pas mijn tempo aan en check regelmatig of iedereen nog mee kan komen. Daarnaast helpen we elkaar en gaat iedereen met lekkernijen naar huis, altijd!
Jazeker. Alles wat je nodig hebt om de lekkernijen te maken is aanwezig in de kookstudio. We zorgen ook voor passende verpakkingen om de lekkernijen mee naar huis te nemen.
In de lekkernijen die we tijdens de workshop maken, zitten allergenen zoals noten. Je kunt de workshop zeker volgen en later, als je de lekkernijen nog een keer thuis maakt, het recept aanpassen.